Często w branży kosmetycznej jest stosowana właśnie gliceryna. Czym cechuje się ten składnik wielu produktów? Jakie ma najważniejsze cechy? Gdzie konkretnie można – z powodzeniem – użyć gliceryny?

Czym jest gliceryna?

Trzeba podkreślić, że gliceryna (w literaturze można również spotkać się z określeniem glicerol) to związek chemiczny (alkohol trójwodorotlenowy) o wszechstronnym zastosowaniu. Zazwyczaj występuje w formie bezbarwnej cieczy, która dodatkowo nie posiada żadnego zapachu. Gdybyśmy jej spróbowali, to wyczulibyśmy zaś lekką nutę słodkości. Jaką mamy tutaj konsystencję? Gliceryna cechuje się dość sporą gęstością. Jest tłusta, znakomicie rozpuszcza się w takich cieczach, jak alkohol czy woda. Ważnym aspektem jest proces wytwarzania. Okazuje się, że gliceryna powstaje w wyniku zmydlania tłuszczów (produkt uboczny). Ten związek chemiczny może być sztuczny albo naturalny. Czym różnią się te warianty? Gliceryna sztuczna jest pozyskiwana z propylenu. Gliceryna może być też naturalna. Wyróżniamy wtedy pochodzenie roślinne (w tym przypadku najważniejszym źródłem jest olej kokosowy albo palmowy) i zwierzęce. Ciekawostką jest fakt, że ten związek chemiczny może być też produkowany przez wątrobę i nerki.

Najważniejsze cechy

Ten związek chemiczny jest relatywnie tani, co już ma spore znaczenie dla wielu producentów. Dodatkowo gliceryna – tak, jak wspomnieliśmy – bez kłopotu rozpuszcza się w alkoholach i wodzie. To nie wszystko. W połączeniu z alkoholem etylowym łagodzi właściwości wysuszające tej cieczy. Jest też znakomitym rozpuszczalnikiem – biorąc pod uwagę tłuszcze (sama się zaś w nich nie rozpuszcza, co też jest niezwykle korzystne).

Na uwagę zwraca odpowiednia higroskopijność. To zaś zjawisko związane z pochłanianiem wody. Gliceryna wykazuje również cechy związane z odpowiednim konserwowaniem. W jaki sposób? Jej działanie pozytywnie wpływa na zmniejszenie aktywności wody. To zaś prowadzi do eliminacji groźnych drobnoustrojów. Gliceryna ma relatywnie małe gabaryty. Na skutek tego może swobodnie wnikać w warstwę rogową naskórka, co przyczynia się z kolei do szybkiego i efektywnego przenikania odpowiednich substancji odżywczych (pod kątem naszej skóry).

Nie można nie wspomnieć, że gliceryna odpowiednio oddziałuje na prawidłową konsystencję produktów z branży kosmetycznej. W końcu m.in. zapobiega procesowi krystalizacji. Dodatkowo nie trzeba martwić się wysychaniem preparatów. Opisywany dzisiaj związek chemiczny dobrze wpływa również na homogenizację. Jest to zaś zjawisko polegające na sprawnym łączeniu się rozmaitych składników, które zazwyczaj nie chcą wchodzić w takie interakcje.

Wszechstronne użycie gliceryny w kosmetyce

Powyższe zalety sprawiają, że gliceryna jest chętnie stosowana w wielu branżach. Często używa się ją do produkcji rozmaitych kosmetyków. Mogą to być m.in. rozmaite kremy. Chcesz kupić dobry produkt ochronny na okres jesienno-zimowy? W takiej sytuacji kremy z gliceryną bardzo dobrze zdają egzamin, gdyż efektywnie chronią przed wiatrem, niskimi temperaturami… Ten związek chemiczny znakomicie sprawdza się w przypadku cery dojrzałej. Sprawia, że skóra jest znacznie bardziej elastyczna. Warto dodać, że gliceryna ma też właściwości regenerujące. Jej stosowanie spowalnia zatem procesy starzenia.

Gliceryna w kosmetyce
Gliceryna w kosmetyce

W jakich jeszcze preparatach można znaleźć ten tani i jednocześnie uniwersalny składnik? Okazuje się, że gliceryna jest stosowana w kremach tak naprawdę do całego ciała. Wykorzystuje się tutaj bowiem właściwości związane z pochłanianiem wody. Skóra jest bardziej gładka, znacznie lepiej nawilżona niż wcześniej. Spokojnie możesz też zdecydować się na kosmetyki stricte przeznaczone do stóp i rąk. Łagodzą one podrażnienia, pozytywnie wpływają na zrogowacenia.

Kiedy ponadto stosuje się glicerynę? W przypadku odżywek do rzęs, maseczek regeneracyjnych, a nawet mydeł. Ten związek chemiczny jest też wykorzystywany do produkcji kosmetyków do włosów. Dlaczego? Warto bowiem wiedzieć, że gliceryna wzmacnia słabe kosmyki mające tendencje do wypadania.

2 Comments

  • Posted 11 sierpnia 2017 13:57
    by Adam Brown

    Diam porttitor. Ante vel sit vestibulum quam curabitur, cras urna class condimentum neque eros. Justo erat urna suscipit, sapien mauris arcu quisque. Consequat dignissim aliquet et interdum arcu.

    • Posted 11 sierpnia 2017 13:57
      by Philip James

      Vivamus elit. In nonummy nascetur, pellentesque pretium. Diam porttitor. Ante vel sit vestibulum quam curabitur, cras urna class condimentum neque eros.

Pozostaw odpowiedź Adam Brown Anuluj pisanie odpowiedzi