Obecnie trudno wyobrazić sobie dobrze działający sektor spożywczy bez jej udziału. Chemia ma z roku na rok coraz większe znaczenie w tym temacie. Na co jednak konkretnie wpływa? Jakie są jej najważniejsze zadania w branży spożywczej?

Branża spożywcza – co wchodzi w jej skład?

Okazuje się, że branża spożywcza to pojęcie, które swoim zasięgiem obejmuje rozmaite działy. W tym gronie mamy m.in. przemysł mięsny. Stanowi on największy sektor branży spożywczej. Zaliczamy tutaj wszystkie firmy, które przetwarzają surowiec mięsny. Do branży spożywczej należą także: przemysł rybny, owocowo-warzywny, tytoniowy, mleczarski, młynarski, cukrowniczy, olejarsko-tłuszczowy i alkoholowy.

Pieczywo
Pieczywo

Chemia pozytywnie wpływa na walory smakowe

Niektórzy uważają chemię za środki, które negatywnie działają na funkcjonowanie naszego organizmu. Oczywiście, niektóre elementy mogą wywoływać pewne skutki uboczne. Trzeba jednak zaznaczyć, że w sektorze spożywczym takim środkom stawiane są naprawdę bardzo duże wymagania. Chemia przed dopuszczeniem do użycia, jest zatem dokładnie sprawdzana, by mogła być z powodzeniem zastosowana w konkretnej firmie, zakładzie produkcyjnym. Bez spełnienia określonych norm takie specyfiki nie są po prostu dopuszczane. Chemia ma natomiast bardzo duże znaczenie. Wpływa pozytywnie na walory smakowe i sprawia, że z chęcią kosztujemy konkretne produkty. Badania dowiodły, że określone preparaty oddziałują również na zapach i wygląd. Na skutek tego produkty lepiej się prezentują, a także zachęcają do spożywania. Jedzenie przynosi zaś o wiele więcej radości, co też nie jest bez znaczenia. Przykładem takiej substancji chemicznej jest węglan sodu. Służy on do spulchniania produktów, reguluje ich kwasowość. Gdzie można spotkać się z węglanem sodu? W proszkach do pieczenia, dżemach, budyniach, produktach z czekolady…

W przemyśle spożywczym największym sektorem jest branża mięsna. Lubisz sobie od czasu do czasu zjeść kanapki z pyszną wędliną? W takim razie warto wiedzieć, że często jest do niej dodawany chlorek potasu. Ten surowiec chemiczny ma kilka zadań do spełnienia. Znakomicie wywiązuje się z aspektu regulowania kwasowości. Dodatkowo nie zatrzymuje wody w organizmie, jak zwyczajny sód. Jest stosowany jako dodatek nie tylko do wędlin, ale także rozmaitych konserw.

Dobry środek konserwujący żywność

Właściwe zastosowanie chemii w sektorze spożywczym jest istotne także z tego względu. Profesjonalne środki z tej grupy pozytywnie wpływają na konserwowanie żywności. Brak chemii w tym temacie miałby zatem opłakane konsekwencje. Żywność miałaby relatywnie krótki termin do spożycia. Szybko psułaby się, a jej zjedzenie mogłoby znacząco naruszyć prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dobrze zastosowane środki chemiczne przeciwdziałają zaś psuciu się żywności. Jest to możliwe dzięki zahamowaniu aktywności groźnych mikroorganizmów. Na skutek tego możemy spożywać rozmaite produkty – kupione w mniejszych czy większych sklepach – bez obaw o swoje zdrowie. Co jest stosowane tutaj przez fachowców? To np. kwas sorbowy. Jest używany, by zahamować rozwój pleśni i drożdży. Sprawdza się do produkcji serów, jest wykorzystywany jako dodatek do galaretek, chlebów krojonych, czy suszonych owoców.

Jednym z najczęściej stosowanych dodatków jest też kwas benzoesowy. Ma on na celu hamować powstawanie groźnych drożdży i pleśni przy konkretnym pH. Gdzie konkretnie można go znaleźć? Chociażby w marynatach, sosach, czy sałatkach owocowo-warzywnych. Kwasu benzoesowego nie brakuje także w napojach, sokach. Duże znaczenie w sektorze spożywczym – jako środki konserwujące – mają też sole kwasu siarkowego. Zresztą tak samo, jak i dwutlenek siarki. Takie substancje chemiczne odpowiednio działają na pleśnie, drożdże, bakterie mlekowe oraz octowe.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że osoby odpowiedzialne za produkcję żywności mają dokładne wytyczne, co do ilości substancji chemicznych, które mogą być użyte. Na skutek tego takie produkty nie powinny powodować żadnych skutków ubocznych.

Kiedy jeszcze przydaje się chemia w sektorze spożywczym?

Chemia ma wszechstronne zastosowanie w tej branży. Okazuje się, że nie tylko wpływa na wyżej wymienione aspekty. Jest bowiem generalnie stosowana w wielu procesach odbywających się w firmach – zajmujących się na co dzień właśnie żywnością. Warto wspomnieć na pewno o środkach chemicznych. Służą one do zachowania właściwej czystości i dezynfekcji (np. uwzględniając stosowane maszyny). Ma to zaś olbrzymie znaczenie, aby produkowane produkty były nie tylko świeże, smaczne, ale także całkowicie zdrowe. Poza tym brak stosowania właściwych środków tego typu może spowodować problemy w przypadku kontroli z Sanepidu… Warto na koniec dzisiejszego artykułu wspomnieć też o produkcji odpowiednich opakowań. Pewne elementy z kategorii „chemia” są zaś często stosowane, by żywność nie psuła się w trakcie transportu, przechowywania w magazynach, czy leżenia na półkach (w oczekiwaniu na Klientów). Chodzi tutaj o rozmaite pojemniki, folie, pudełka itp.

Leave a comment